yoga pictures YogaPat

Lu Jong en Hatha Yoga in Zutphen en Almen

Over Yoga

Yoga is een eeuwenoude bewegingsleer die oorspronkelijk uit India afkomstig is en nu al vele tientallen jaren in toenemende mate ook door de westerse mens ontdekt en omarmd wordt.

Yoga is een heerlijke manier om lichaam en geest te onderhouden. Door middel van lichaamsoefeningen zorgt Yoga voor meer kracht, soepelheid en vitaliteit van het lichaam. Naast deze lichaamsoefeningen is een belangrijke plaats ingericht voor speciale ademoefeningen, ook wel pranayama's genoemd. Deze ademoefeningen hebben een posìtieve invloed op de lichamelijke maar ook de geestelijke gezondheid. Een diepere ontspanning wordt bereikt, gedachten komen tot rust en je vitaliteit, energie-niveau en weerstand tegen ziektes worden verhoogd. De oefeningen maken je bewust van spanningen in het lichaam en helpen je die spanningen los te  laten. Dit komt onze gezondheid ten goede.

In onze huidige maatschappij worden er vaak continu hoge eisen gesteld aan een mens. We zijn vaak de hele dag druk met op alle fronten ons beste beentje voor te zetten en vele ballen in de lucht te houden. Een drukke baan, gezin, huishouden en zorg voor anderen kunnen maken dat we onszelf eigenlijk voorbij lopen. In de yogales kun je al deze verplichtingen even helemaal los laten. De adem en lichaamsoefeningen helpen je om de aandacht naar het hier en nu te brengen, de aandacht naar binnen te richten en die vele lijntjes die er liggen naar de veeleisende buitenwereld even door te knippen.

Yoga is nadrukkelijk geen sport. Je hoeft niet lenig of sterk te zijn, er worden geen prestaties verwacht, ambities mogen thuisgelaten worden. Bij yogalessen gaat het om voelen, balans, ontspanning, het beleven van de adem en thuis komen bij jezelf.

Yoga is een investering in jezelf, in je gezondheid en vitaliteit. Het is ook een prachtige manier om na een doorstane ziekte weer vertrouwen terug te krijgen in het lichaam.

 

 

"Laten we de wereld verlichten met het licht in ons hart, het licht dat helderder straalt dan duizend zonnen."

Sri Vasudeva