yoga pictures YogaPat

Lu Jong en Hatha Yoga in Zutphen en Almen

Docent

De Lu Jong-lessen en yogalessen worden verzorgd door Patricia Smolders, ervaren en gediplomeerd yogadocent. Tevens door Tulku Lobsang gecertificeerd Lu Jong docent.

Patricia: "Wanneer ik als kind 's morgens beneden kwam trof ik daar regelmatig mijn moeder in hoofdstand in de huiskamer aan. Ze was dan al bezig met haar yoga-oefeningen. Hoewel dus van jongs af aan vertrouwd met yoga, heeft het toch nog tientallen jaren geduurd voor ik me zelf volledig aan het yogapad ben gaan wijden.

In de jaren daarvoor was ik druk in ons gezin met twee dochters in combinatie met een drukke baan in de ICT-wereld. De hernieuwde kennismaking met yoga voelde echter meteen weer zo vertrouwd en zo goed dat ik al gauw niet anders wilde dan me helemaal in het yogaleven onder te dompelen. Begonnen met een uurtje per week, waarin ik het heerlijk vond zo te rekken en te strekken, begon ik mijn yoga-oefening al snel uit te breiden.

Ik heb meerdere yogaleraren bezocht, verschillende yogastijlen beoefend. Steeds vond ik het weer boeiend en leerzaam, wou ik er graag blijven komen, waardoor ik op een gegeven moment heel wat uren per week, op verschillende plekken yogales volgde.

De asana's, pranayama's, het chanten en vooral de meditatie gaven mijn leven een heilzame wending.

Mijn eerste kennismaking met yoga was met de klasieke yogastijl in de traditie van Sivananda. Deze stijl kan omschreven worden als fysiek vrij pittig en uitdagend. De karakteristieke plaatjes van mensen in acrobatische poses zijn uit deze stijl afkomstig. Hier ben ik een aantal jaren in geschoold.

Door het volgen van de lessen bij Ananda Yogacentrum in Ellecom is hier een bewuste beleving van de adem aan toegevoegd. Hierdoor heb ik ontdekt dat er juist in hele toegankelijke, zachte oefeningen een intense ruimte in het lichaam gecreëerd kan worden. De bijzonder atmosfeer in het centrum liet mij ervaren, dat we meer zijn dan alleen een fysiek lichaam en dichterbij het hogere Zelf kunnen komen. Om deze bijzondere energie te kunnen ervaren heb ik de afgelopen jaren veel tijd als leerling bij Ananda doorgebracht.

Al gauw volgde de vraag uit mijn omgeving of ik zelf geen yogales wilde geven. Hier heb ik gehoor aan gegeven en ben toen ook de 3-jarige Om Guru yoga docenten opleiding bij Ananda gestart. Deze opleiding heb ik succesvol afgerond en gedurende die jaren is het aantal yogagroepen waar ik les aan geef geleidelijk aan gegroeid tot meerdere groepen per week.

In mijn lessen probeer ik het intense effect van soms hele zachte oefeningen over te dragen. Dit wissel ik af met oefeningen die juist het lichaam meer aanspreken. Het is mooi om de helende werking van yoga, die ik zelf heb mogen ervaren, aan mijn leerlingen door te mogen geven.

Yoga als Levenswijze

Veel mensen denken bij het woord yoga aan de karakteristieke yogahoudingen, de asanas uit de hatha-yoga en zien het als een vorm van gymnastiek.

De hatha-yoga is voor mij ook een belangrijk aspect van de yoga. Ik vind het heerlijk mijn lichaam bewust te oefenen en het door de nodige strekkingen en krachtoefeningen aandacht te geven en te onderhouden.

Voor mij is dit echter wel heel bewust één aspect van yoga. Yoga bestaat uit het achtvoudig pad; de raja-yoga, waarbij de asanas een onderdeel zijn van dit achtvoudig pad.

Ik beschouw yoga bovenal als een levenswijze die verder gaat dan asanas alleen. Net zo belangrijk is de manier waarop je in het leven staat en omgaat met de mensen en de wereld om je heen. Je bewustzijn van je gedachten, woorden en daden. De ademoefeningen, voedsel, meditatie.

Een hele mooie weg, waarop ik nog lang niet uitgewandeld ben en onderweg heel veel leer en ontdek.