yoga pictures YogaPat

Lu Jong en Hatha Yoga in Zutphen en Almen

Lu Jong lessen

Lu Jong bestaat uit een met zorg door Tulku Lobsang samengestelde reeks van 21 staande en zittende oefeningen. Tulku Lobsang hecht veel waarde aan een zuivere overdracht van deze oefeningen. Vandaar dat Lu Jong lessen alleen gegeven mogen worden door docenten die hij persoonlijk gecertificeerd heeft.

De lessen beginnen met oefeningen die de vijf elementen in balans brengen gevolgd door oefeningen die specifiek op de beweeglijkheid van het lichaam, de pezen en gewrichten gericht zijn. Daarna volgen oefeningen die heilzaam zijn voor de vitale organen. Hierna volgt een korte eindmeditatie. De oefeningen zijn toegankelijk voor iedereen. Je hoeft niet lenig of sterk te zijn.

Yoga lessen

Een yogales begint met ademoefeningen, gevolgd door lichaamsoefeningen en eindigt met een eindontspanning.

In de yogalessen is een belangrijke plaats ingeruimd voor de adembeleving. Door het creëeren van rust en stilte in een les kan de aandacht naar binnen gericht worden en kunnen we ons bewust worden van de ademstroom. Door bewust te ademen in een yogahouding, kan de adem gebruikt worden als een instrument om spanningen los te laten uit het lichaam en ruimte toe te laten. Hierdoor werken de lichaamshoudingen op een dieper niveau door. Niet alleen het fysieke lichaam wordt aangesproken maar ook het energetische.

In de loop van ons leven maken we het nodige mee. Stress, spanningen en emoties als pijn, zorgen en verdriet worden vaak "weggestopt" in het lichaam. Op lange termijn kan dit klachten veroorzaken. In de yogalessen proberen we al deze oude ballast letterlijk los te laten en op te ruimen. Hierdoor kan de energie weer gaan stromen en komt er ruimte voor levensvreugde en vitaliteit.

De lessen kunnen meditatief van aard zijn, een andere keer wat pittiger en meer op het fysiek gericht. Het streven is de yogalessen voor iedereen toegankelijk te houden. Je hoeft niet lenig of sterk te zijn, er worden geen prestaties verwacht, ambities mogen thuisgelaten worden. Bij de yogalessen gaat het om rust, stilte, voelen, balans, ontspanning, het beleven van de adem en thuis komen bij jezelf.

Proefles

Wil je ervaren of Lu Jong en yoga bij je past dan kun je een gratis proefles nemen ter kennismaking.